Beside Coaching
Onze praktijk is gevestigd in Gezondheidscentrum Veenendaal en makkelijk bereikbaar. We maken gebruik van de huiskamer van Creation Verloskundigen, een fijne en veilige plek. Beside Coaching heeft de focus op vrouwen in de vruchtbare tijd (interpreteer ruim) van hun leven, in de regio van midden Nederland. Het maakt niet uit of je cliënte bent (geweest) bij Creation verloskundigen. Soms draagt het bij als dat niet zo is.
Tineke van den Heuvel
Als verloskundige kom ik dichtbij. Dichterbij kan haast niet. Ik begeleid vrouwen en hun gezinnen in processen die eeuwenoude geheimen bewaren. Het is voor mij, na honderden transformaties van vrouw naar moeder, nog altijd even fascinerend. Ik ben Tineke van den Heuvel en wat dan volgt is meestal een opsomming van titels die je in je leven draagt…
Beside Coaching | onze visie
- Beside | Naast je: Op gelijkwaardig niveau een samenwerking aangaan. Figuurlijk naast je te staan, naast je te lopen in deze periode in je leven.
- Beside | Nabij je: Dichtbij betekent aandachtig inzoomen. Op datgene waar jij behoefte aan hebt, waar je vragen hebt of nog onontgonnen terrein ligt waar je mee aan de slag wil gaan.
- Be side | Wees een zijde: We staan allemaal met andere mensen in verbinding. Wanneer je zelf bewust kiest, creëer je invloed in de levens van de mensen om je heen.
- Bee side | De kant van de bijtjes. En de bloemen niet te vergeten. Het zal wellicht gebeuren dat ik in de coaching voorbeelden gebruik uit de verloskunde en de natuur, ter inspiratie en ter lering.
- Besides | Trouwens: Letterlijk tussen neus en lippen door gebeurt er veel meer dan alleen ‘een uurtje praten’. Mijn ervaring is dat de zinnen die ik zelf uitsprak richting mijn coach, door echoën in mijn leven.
- Beside | Verloskundige.dicht.erbij: Ik heb een Insta-account waarop ik gedichten plaats. Gedichten die ik schrijf naar aanleiding van bevallingen, maar ook alledaagse situaties. Dichten is voor mij een creatieve uiting van wat zich afspeelt in mijn leven. Een beeld zegt meer dan 1000 woorden, maar ik creëer gedichten door beelden te vatten in enkele zinnen.
Het verhaal achter het logo
Sinds mijn 17e ben ik 7 keer naar Noorwegen afgereisd voor een vakantie in de zomer. Ik ben verliefd geworden op de eindeloze vlaktes, watervallen, ijstoppen, beekjes, bomen, rust en ruimte die dit land te bieden heeft. Naast de natuur is er nog een plek, waar ik bijzonder geraakt werd. Dat was in het Vigeland beeldenpark in het hartje van de hoofdstad Oslo. In het park staan 212 bronzen en stenen beelden van mensen in elke levensfase, die Gustav Vigeland heeft gemaakt tussen 1907 en 1942. Veel beelden hebben verband met elkaar, zoals de mensen in bomen rondom de grote fontein in het midden van het park. Hier heeft hij de levenskringloop prachtig uitgevoerd.
Tijdens de zomer van 2020 bracht ik, samen met mijn man en kinderen een bezoek aan deze prachtige plek. Het hoosde, de regen viel met bakken uit de lucht. (In Noorwegen zeggen ze; Er bestaat geen slecht weer, maar wel slechte kleding.) De regen en de coronamaatregelen zorgden ervoor dat we de enige 4 personen waren in het gehele park. De wandeling die we maakten had daardoor iets surreëels, iets magisch. Het was betoverend. Ik zag daar schoonheid van mensen, speelsheid, het proces van tijd en hoe daardoor alles verandert, verbinding en universele dingen uit het leven. Van opstandige peuter, tot spelend kind, tot flirtende pubers, tot volwassenen in serieuze relaties. Kluwen mensen in spanning, balancerende ouders en de berusting in ouder worden, tot het einde van de reis die leven heet. Waar ben ik en hoe verhoud ik me tot de mensen om mij heen? De beelden en grootsheid ervan riepen grote vragen en een besef van verbinding op bij mij. In die periode rondom die vakantie ging het niet zo goed met mij. Achteraf bezien is de term burnout op zijn plaats. In de loop van de tijd hierna nam ik rust, stilte en tijd om me bezig te houden met grote vragen in mijn leven. Ik ontdekt dat er een sleutel ligt in samenwerking. Mijn overtuiging was tot op dat punt; Samenwerking kost moeite, duurt lang, leveert niet mijn gewenste resultaat op. Ik heb deze overtuiging mogen vervangen naar; Samenwerking maakt verbinding.
Helemaal aan het einde van het park is een groot smeedijzeren hek, dat toegang biedt tot het meesterwerk de ‘wheel of life’. Gustav zei zelf nadat dit werk klaar was; ‘Ik ben nog nooit zo voldaan geweest.’ In het hekwerk zie je een paar vrouwen, die op elkaar gericht, in beweging met elkaar zijn. Hun lichaamstaal en de houding van hun torso’s zijn als het ware een geheel. Alsof ze in een cadans, een eenheid, een team, vormen. Het lijkt erop dat dit hekwerk, waarin de vrouwen zo zijn afgebeeld, de toegang biedt tot het meesterwerk ‘de cirkel van het leven’.
Ik geloof dat in iedere vrouw sterke krachten huizen. Dat er oeroude wijsheid besloten ligt in geest, ziel en lichaam. Ik vind het een groot voorrecht dat ik in mijn werk als verloskundige en nu ook in mijn werk als coach die wijsheid en kracht mag helpen ontketenen.